Lärarna på Konst & Form
Bild
Jenny Söderlund
Jag undervisar framförallt i måleri och kroki, men även en del skulptur. Jag har tecknat och målat så länge jag kan minnas och det började i farmors knä hemma i köket. Då var favoritmotivet prinsessor och slott och nu, drygt fyrtio år senare, är det fortfarande flickan eller kvinnan som står i centrum. Mitt intresse för skapande ledde till att jag i tjugoårsåldern gick fem terminer på folkhögskola och därefter utbildade mig till bildlärare på Umeå universitet.
Efter att under många år endast ägnat mig åt akrylmåleri har jag de senaste åren börjat skulptera mer och mer. Det är spännande att se hur mina fulsnygga damer från målningarna ”kliver ut” och blir till en tredimensionell form. När jag skulpterat i några veckor kan jag verkligen längta efter färgen och penslarna och på samma sätt känna en längtan efter att få sätta händerna i leran efter en period med måleri. På detta sätt håller jag skaparlusten ständigt vid liv.
Efter att ha varit en inbiten akrylmålare i drygt 25 år har jag de senaste åren börjat måla i olja. Oljefärgen har ställt mig inför nya stimulerande och uppskattade utmaningar.
Varmt välkomna att titta in på min hemsida på www.jennyskonst.se. På sociala medier hittas jag på www.facebook.com/jennyskonst och www.instagram.com/jennyskonst.se
Keramik
Jeanette Axenfjord
Jag är en av skolans två keramiklärare. Framförallt undervisar jag i glasyr, gipsteknik och olika handformningstekniker.
Jag har en passion för form, för mig är det lika stor tillfredsställelse att med noggrannhet och precision karva och slipa fram en modell i gips, för att framställa en gjutform, som det är att ringla upp en form för hand. Oftast är sökandet efter ett speciellt uttryck viktigast i mitt skapande. Ibland står formen i fokus och andra gånger vill jag gestalta en djupare tematik. Jag kallar mig konsthantverkare, för mig går hantverket och konsten hand i hand.
Förutom att undervisa arbetar jag med egen produktion och är bland annat medlem i KOiJ (konsthantverkarna i Jönköping) och KHVC (konsthantverkscentrum). Utbildad vid KHib (KonsthØgskolen i Bergen)och HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk).
Ellinor Johansson
Jag undervisar i keramik. Framför allt i drejteknik, dekor och glasering. Själv har jag arbetat som keramiker sedan 1997 då jag avslutade min utbildning på Formakademin i Lidköping. Jag tycker om att göra bruksföremål, där både form och funktion har lika stor betydelse för den slutliga produkten.Vid sidan av mitt eget arbete har jag hela tiden undervisat i keramik på olika kurser och skolor.
Foto
Jaana Plate
Jag har undervisat på Fotoskolan och Konst & Form i fotografi, bildbehandling, Photoshop, Illustrator och konstkunskap.
Jobbat framför och numera bakom kameran. Studier bland annat i fotografi vid Kulturama och flera kurser på högskola. Arbetat som assistent till bland annat Christer Strömholm. Deltagit i flera utställningar under åren och deltagit på portfolievisning i Paris mm. Fotokurser och Workshops hos Anders Petersen, Morten Krogvold m fl. Just nu jobbar jag med olika projekt, främst trädgårdsfotografi och inredningsbilder.
Besök gärna min hemsida
Örjan Henriksson, Gästlärare
Jag undervisar i fotografi på Fotoskolan samt på Missouri Southern State University. Traditionell analog fotografi ligger också på mitt bord. I mitt jobb som frilansfotograf inom reklambranschen arbetar jag nästan enbart digitalt men har stor nytta av min bakgrund i den traditionella fotografin. På mitt företags hemsida www.orjanhenrikssonart.se kan du se lite av det jag sysslar med. Som elev kan du få vara med på vissa av mina fotograferingar och assistera/askultera. När det gäller min verksamhet inom Fine Art Photography använder jag mig nästan enbart av det svartvita analoga fotografiet. För min egna högst personliga del finns det ursprungliga mysteriet och närvaron i just det analoga svartvita fotografiet. Vill du veta mer om min verksamhet inom detta område är du välkommen att titta in på hemsidan www.orjanhenriksson.com för min Fine Art Photography. Jag har även haft turen att få studera för några av de historiska ikonerna såsom Arnold Newman och George Tice.
Örjan har från Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen, tilldelats 2015 års stipendium för fotoutställningen ”Auschwitz KZ I-II”
Textil
Elisabeth Johansson Jonsson
Jag är textillärare på Mullsjö folkhögskolas textila kurser, samt Textil konstnär.
Arbetar främst med måleri och textiltryck i bilder och konsthantverk, samt med skulptur och modisthattar.
Är medlem i BRAK- Broderiakademin samt KKV-Konstnärernas Kollektivverkstad i Göteborg och i Bohuslän. Högre konstnärlig utbildning. Har utställningar på bl a gallerier, konsthall och konstmuseum samt arbetat med offentlig utsmyckning.
Rebecka Zacho
Jag undervisar i textil och är förtjust i textilens många uttryck och möjligheter. Här kan vi tillsammans skapa fantastiska mönster och hitta vårt egna uttryck nästan helt utan förkunskaper, vilket skapar en trygg grund och lekfullhet. Samtidigt som teknikerna är många och det alltid kommer finnas möjlighet till fördjupning och utveckling!
Jag har själv utvecklats och lärt mig genom utbildningar på folkhögskola, yrkeshögskola, kvällskurser, universitetet och genom att driva företag. Men kanske främst genom möten med andra människor, något som får ta stor plats på mina kurser och i folkhögskolans miljö.
Utöver att formge mönster har jag ett stort intresse för att skapa nytt av det befintliga. Att återbruka, lappa och laga är en av det textila områdets stora möjligheter.
My Chiacchiero
Jag arbetar som lärare i sömnad på Textilskolan.
Min bakgrund som kostymmästare och teaterskräddare på Smålands Musik och Teater har varit lång och mycket lärorik. Den har gjort att jag uppskattar och föredrar kvalité i allt det gamla och nya. Att lägga lite extra tid och omsorg i alla delmoment från idé till mönsterkonstruktion, materialval och hantverk gör att plagget kommer användas om och om igen under många år.
Jag är uppvuxen med mina föräldrars tygaffär så jag har sytt och skapat kläder så länge jag minns.
I företaget har jag alltid varit delaktig och även tillverkat mycket inredning och möbelklädslar.
Att renovera, laga och göra om gammalt eller oanvänt till något nytt och användbart ligger mig varmt om hjärtat.
Jag har själv gått på textilskolans 1-åriga utbildning 2012 och det var den bästa presenten jag kunde ge mig själv. Att få så mycket tid och resurser att utvecklas konstnärligt är otroligt givande och inspirerande och man blir bara sugen på mer.