Skolan ingår i ett unikt konstprojekt

Skolan ingår i ett unikt konstprojekt

Mullsjö folkhögskola har tillsammans med länsmuseet i Jönköping samt Vårsol jobbat med ett integrationsprojekt som har resulterat i en konstutställning. Fem av eleverna som går Bildskolan samt en elev från Fotoskolan har tillsammans med bildlärarna Jenny Söderlund och Matthias Mogensen engagerat sig i projektet. Tillsammans med grabbar från Afghanistan och Somalia har konst skapats. Utställningen invigs när Länsmuseet nyöppnar den 8 mars.

Jag letar upp Caroline Wallström, Jacob Endfors, Erik Lind, Mikael Jansson, Madeleine Andersson och Sanna Källdén på skolan. Vi slår oss ner i ett par soffor och när jag ber dem berätta om projektet inser jag att detta är något som har betytt mycket och påverkat dem alla på olika sätt.

– Våra lärare har upprättat en kontakt med både Vårsol och Länsmuseet, vilket har resulterat i spännande saker, menar Jacob.
– Vårsol jobbar med nyinkomna flyktingar. Grabbarna i projektet är mellan 17-20 år och har bara varit i Sverige ca 1-2 år, berättar Sanna som går Fotoskolan. Tolkar från Vårsol har hjälpt oss med kommunikationen.
– Första steget i projektet var att lära känna varandra, fortsätter Jacob. Äta massa god mat och göra lite roliga lära-känna-lekar.
– Steg två blev att vi delade in oss i olika grupper, berättar Madeleine. Måleri, installation och animerade filmer. Eftersom grabbarna från Vårsol var nybörjare har våra lärare hjälpt dem att komma igång. Grabbarna har helt enkelt fått känna sig fram och sedan pyssla med det som har känts bäst.
– Vi har även ett sidoprojekt, fyller Sanna och Mikael i, där vi gör en dokumentation av hela integrationsprojektet. Att intervjua grabbarna från Afghanistan och Somalia har varit väldigt spännande och just det personliga mötet är nog det som har gjort mest avtryck, menar både Sanna och Mikael.

– Projektet är skitkul. Även fast man funderade en del innan på hur det skulle gå, har det hela tiden varit ett väldigt öppet klimat och en lättsam stämning. Alla bara myser runt, säger Jacob med ett stort leende.
– Ja, allt har gått mycket lättare än vad vi trodde, menar Mikael. Det är en väldigt avslappnad relation.
– De här grabbarna har knappast fått en chans under sin tid i Sverige att prata med oss ”gammelsvenskar” eftersom de inte kan språket, menar Madeleine. Så för mig har det känts viktigt att verkligen ta tillfället att prata.
– Det man har upptäckt under den här tiden är att trots att vi har så enormt olika bakgrund, är vi ändå så lika, menar Erik.
–  Det som har gjort mest avtryck på mig under det här projektet är just själva mötet med grabbarna och vad det mötet faktiskt har gjort med mig som människa,  avslutar Jacob.

När Länsmuseet i Jönköping återinvigs den 8 mars finns alltså möjlighet att se resultatet av detta spännande samarbete. Ett bildspel över processen kommer även att visas på utställningen.
Missa inte tillfället!

Artikel om projektet i Jönköpingsposten 8 februari 2013:

Här skapas integration utan ord

Integration på riktigt