Livet på folkhögskola

Livet på folkhögskola

Att gå på folkhögskola innebär att du får möjlighet att fördjupa dig i något du tycker är roligt. Det innebär också att möjligheten finns att läsa in gymnasiet för den som vill. Förutom spännande och lärorika skoldagar, händer det förstås en hel del roligt även efter skoltid.

Kvällsaktiviteterna ser olika ut varenda läsår eftersom det är intresset hos läsårets elever som styr. Det kan vara allt ifrån filmkvällar i skolans cafeteria, cirkelträning i gymnastiksalen, amatörteater i aulan, joggingtur i de vackra omgivningarna och ibland när planeter och stjärnor utmärker sig, plockas de stora stjärnkikarna fram. Möjligheterna är många och du kan själv vara med och påverka.

Ibland uppstår även olika intressegrupper där man fördjupar sig i något.
– Vi träffas en dag i veckan efter lektionstid, berättar Jaana Plate som är fotolärare på skolan. Syftet med den här gruppen är egentligen att skapa medvetenhet om kvinnors situation i världen. Under tiden som vi sitter och stickar mössor, så pratar vi om hur makten är fördelad mellan könen både ur ett historiskt perspektiv och i nutid. Vi läser olika artiklar och tittar även på filmer. Många på skolan funderar kring dessa frågor, fortsätter Jaana och i denna grupp kan man tänka högt. Att fler och fler på skolan börjar använda huvudbonader i form av sydda eller stickade rosa kattmössor, skapar förstås frågor säger Jaana med ett skratt. Vi använder dessa mössor för att vi sympatiserar med Women´s march och projektet Pussyhatt. Vi tycker, precis som dessa organisationer, att det är viktigt att alla människor behandlas likvärdigt oavsett kön, religion eller nationalitet avslutar Jaana.

Att gå på folkhögskola innebär så mycket mer än enbart timmarna vid skolbänken. Speciellt om du väljer att bo på skolan. Unna dig ett år på folkhögskola!
För många är och förblir det ett oförglömlig år!

Nu är det dags att söka våra utbildningar!

Ämnen