Elever får ambassadörsutbildning

Elever får ambassadörsutbildning

Vad handlar du för produkter? Vem har tillverkat dem? Och under vilka villkor och förutsättningar har produkterna framställts? Att lyfta frågor om Fairtrade och rättvis handel är något som prioriteras på Mullsjö folkhögskola.

– Poängen med ambassadörsutbildningen är att skapa medvetenhet och visa på möjligheter att förändra, menar Marianne Claesson som är lärare på skolan.

På skolan arbetar man aktivt med rättvisefrågor på flera sätt. En bod för rättvis handel finns, där du kan handla allt från god choklad till smycken och kläder.  Under veckan har Fairtrade-instruktören Anders Hjort tillsammans med elever från internationella linjen samt Volontärlinjen Global, gjort en djupdykning i just dessa frågor.
– Det är intressant att få veta vad man egentligen köper, menar Karin Gerdås som går Volontärlinjen Global.
– Tidigare har man tyvärr inte reflekterat så mycket över det, men det är oerhört peppande att få lyssna till andra som verkligen brinner för dessa frågor, fyller klasskompisen Nelly Svahn i.

Fairtrades vision är en världshandel med rättvisa villkor. De är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. I dagsläget finns drygt 1 100 Fairtrade-märkta produkter på den svenska marknaden.

Sedan 1999 har drygt 3 100 personer utbildat sig till Fairtrade-ambassadörer. Under utbildningen får man tips på hur man kan engagera sig och det poängteras att man som konsument kan påverka. Som ambassadör väljer man själv hur aktiv man vill vara och i vilka informationsaktiviteter man önskar engagera sig.

– Ambassadörsutbildningen gav många svar på frågor man har funderat över. Utbildningen är verkligen något som man kan bygga vidare på, avslutar Karin och Nelly.

Vill du veta mer om Fairtrade? Klicka här