Att vara döv och studera på Mullsjö folkhögskola
Ingrid Widegren har varit döv sedan födseln. Hennes föräldrar och flera av hennes släktingar är också döva. Därför är Ingrid uppvuxen med teckenspråk. Språket svenska är hennes andraspråk.
– Jag ville läsa svenska och även data. Har försökt med andra datakurser tidigare men var nog lite omotiverad då, berättar Ingrid. Efter att ha pratat med två tjejer som tidigare hade gått på Mullsjö folkhögskola blev jag nyfiken. De berättade om hur trevligt det var på skolan. Att utbildningarna var bra och att det fanns många konstnärliga ämnen. Varför inte prova, tänkte jag, och i höstas började jag på skolan.
Ingrid berättar vidare om hur hon bad en kurator på tolkcentralen om hjälp för att söka till skolan.
– Man måste ju som döv beställa en tolk hos landstinget för att exempelvis kunna studera. För att vara säker på att verkligen få en tolk behöver man vara ute i väldigt god tid. Ibland är det ont om tolkar och då kan det hända att man får ställa in sina planer, fortsätter Ingrid att berätta. På Mullsjö folkhögskola är det väldigt speciellt eftersom det finns anställda tolkar på skolan, vilket blir oerhört bekvämt och smidigt för oss döva. Vi vet att vi alltid får en tolk när vi är på Mullsjö folkhögskola. Mycket positivt!
Ingrid är ordförande i Vätterbygdens dövas förening, vilket tar mycket av hennes tid.
– Jag trivs väldigt bra på skolan. Att vara döv är inget problem här. Jag lär mig mycket och det är roligt och utvecklande att få vara i en ny miljö, menar Ingrid. Jag tipsar ofta andra om den här skolan men efter studierna här på skolan blir det åter fokus på föreningen. Att vara ordförande är ett stort arbete och efter maj månad kommer jag koncentrera mig på den uppgiften, avslutar Ingrid.
Är du intresserad av vilka kurser du som döv kan studera på Mullsjö folkhögskola?
Läs mer under utbildningar/kurser för syn- och hörselskadade